Parklaan

Beschrijving

De Parklaan vormt de overgang tussen de Hector Henneaulaan en de Van Dijcklaan; ze dwarst de spoorlijn Brussel-Leuven en maakt deel uit van de drukke transitbaan N262 die Zaventem doorkruist in noord-zuidrichting. De huidige benaming werd ontleend aan de aanwezigheid van het Centrumpark bij het begin van de straat. Ten zuiden van de spoorlijn Brussel-Leuven wordt ze onderbroken door het Kerkplein en net voor de spoorweg rechts ligt een vleugel van de campus van het Koninklijk Atheneum (middenschool en basisschool), waarvoor de eerste steen werd gelegd in 1966 (zie gevelplaat). Over de spoorweg vertoont de Parklaan enkele karakteristieke bel-etagewoningen uit het derde kwart van de 20ste eeuw zoals nummer 48 met signatuur Laurent Willox en met eigentijdse, verhoogde kroonlijst, kadastraal geregistreerd in 1959; verder eenvoudige eengezinswoningen zoals de nummers 50-52 van 1956 naar ontwerp van W. Humbeeck, zie plint.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1959/11 (nummer 48).