Van Dijcklaan

Beschrijving

De Van Dijcklaan is genoemd naar schilder Antoon Van Dijck (1599-1641), wiens belangrijke werk 'Sint-Martinus verdeelt zijn mantel' bewaard wordt in de Sint-Martinuskerk. Volgens de Atlas der Buurtwegen werd de straat aangelegd in 1909 in het gebied ten noorden van de spoorlijn Brussel-Leuven. Heel de omgeving werd na de Eerste Wereldoorlog geleidelijk volgebouwd.

Momenteel maakt de straat deel uit van de drukke transitbaan N262, die Zaventem van noord naar zuid doorkruist; ze wordt gekarakteriseerd door heterogene, doch overwegend eenvoudige bebouwing uit de 20ste eeuw, waaronder de nummers 11, 13, 15 die gesigneerd zijn door de lokale architect 'F. Van Bever/ Bouwmeester/ Saventhem' (nummer 15 werd kadastraal ingetekend in 1935); nummer 40, kadastraal ingetekend in 1939, draagt als inscriptie 'Jos Stukkens/ Architecte/ Saventhem' en de nummers 6, kadastraal ingetekend in 1939, en 36 'P. Breugelmans'.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1935/15 (nummer 15); 1939/9 (nummer 6); 1939/11 (nummer 36).
  • LAUWERS J. 1979: Zaventem: zijn watermolens, zijn Sint-Martinus, zijn luchthaven, Tielt, 64.