Verpleegstersstraat

Beschrijving

De Verpleegstersstraat loopt van de Koningin Fabiolalaan naar de Duifhuisstraat en is gelegen in de vroegere wijk Sint-Pieters-Aaigem. Hoewel de rooilijnen zijn vastgelegd volgens Koninklijk Besluit van 21 april 1931, dateert de meerderheid van de huidige bebouwing uit de jaren 1950, 1960 en 1970. Het appartementsgebouw naar ontwerp van Jules Lippens is vermoedelijk het oudste pand in de straat en dateert van 1949.

De straat kenmerkt zich door de vele appartementen en meer bepaald door de sociale woningbouw opgetrokken in de jaren 1950. De hoogbouw Residentie Olympia, gelegen aan de westelijke straatzijde, is een ontwerp van architecten Georges Bontinck en Robert Rubbens van 1954 in opdracht van de Oost-Vlaamse Huurderscoöperatie. Diezelfde huurderscoöperatie vatte in 1955 het plan aan om tegenover Residentie Olympia een tweede sociaal appartementsgebouw te ontwerpen. Robert Rubbens werd aangesteld als architect. Het bouwplan voor Residentie Minvera dateert van 1956-1957 en omvatte in totaal 100 appartementen die gebruikt werden als vervangingswoningen voor krotbewoners. Het onderkelderde appartementsgebouw telde zes bouwlagen en nam bijna de volledige oostelijke straatwand van de Verpleegstersstraat in. Tussen 2006 en 2010 werden de 100 appartementen afgebroken en vervangen door een nieuwbouw van 72 sociale appartementen.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1957/V/1.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Marilys Versele, 2012-2013.

Auteurs: Depuydt, Katrijn