Bergestraat

Beschrijving

De Bergestraat maakt deel uit van de bebouwde kom van Tervuren; ze vertrekt aan de Paardenmarktstraat en daalt in zuidoostelijke richting naar de Hertenbergstraat waar ze uitgeeft op het groene domein van kasteel de Robiano. De straat vertoont een lintbebouwing waaronder een aantal eenvoudige interbellumwoningen, sommige gesigneerd: nummer 9 (J. Ceuppens, kadastraal geregistreerd in 1934), nummer 13 (A. Devos, 1934) en nummer 19 (G. Van Damme), waarvoor bouwaanvraag van 1937; nummer 31, gesigneerd Jean Desees (Tervuren) werd kadastraal geregistreerd in 1950.

Nabij de Hertenbergstraat, aan de linkerzijde van de weg liggen de historische, domaniale kweekvijvers voor karper, 'scavoiren' genoemd, die verhuurd werden aan de kasteelheren van kasteel de Robiano. De 'veradelenvijver' werd gedempt en lag rechts van de Bergestraat. Op het nummer 24 bleef een hoeve bewaard, zij het in sterk gerenoveerde en aangepaste vorm; mogelijk klimt het oudste deel op tot de eerste helft van de 19de eeuw; in 1864 wordt op het kadaster een vergroting geregistreerd, waarbij het oorspronkelijk rechthoekige volume werd uitgebreid tot een L-vormig complex, dat tot het begin van de 20ste eeuw eigendom zou blijven van de kasteelheren de Robiano.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1842/4, 1864/10 (nummer 24), 1934/26 (nummer 9), 1950/43 (nummer 31).
  • DAVIDTS J.E. 1975: Tervuren in de Brabantse geschiedenis vanaf 1200 tot 1450. Tervuren, 149.
  • EVERAERT L. 1976: M75. Voorstel voor een BPA Hertenberg, De Horen 3.1, 16-25.
  • VANDENBREEDEN J. (onder leiding van) 2013: Architecturale en stedenbouwkundige analyse en waardebepaling van het bouwkundig erfgoed van de gemeente Tervuren. Synthetische fase. Deel 2a – Inventarislijst Achterstraat-Lindeboomstraat, 8-9.