Henry Vande Veldelaan

Beschrijving

Korte, gebogen en gekasseide straat, oorspronkelijk Kasteellaan genoemd en volgens het kadaster aangelegd en verkaveld omstreeks 1912. De straat ligt ten noorden van de Tervurenlaan en loopt min of meer parallel ermee.

Residentieel straatbeeld met villa's uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, die gelegen zijn in ruime tuinen vaak met oud bomenbestand. Villa Les Peupliers op nummer 2 is een voorbeeld van een eenvoudige, doch karakteristieke villa met neotraditionele reminiscenties, waarvoor een bouwaanvraag werd ingediend in 1911 naar ontwerp van aannemer D. Ceuppens (Nieuwstraat 9, Tervuren); het pand werd kadastraal geregistreerd in 1913, doch verbouwd in 1942 en 1978.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1912/43 (aanleg straat), 1913/30 (nummer 2).
  • Tervuren Dienst Stedenbouw en Woonbeleid, Bouwdossier Henri Vande Veldelaan 2.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde