Hertogenweg

Beschrijving

Residentiële straat, vandaag de verbinding tussen de Tervurenlaan en de Albertlaan, voorheen een landelijke weg doorheen het Vurenveld. Op de Poppkaart van halverwege de 19de eeuw is het hele gebied ten noordwesten van de Tervurenlaan nog onbebouwd. Naar het einde van de 19de eeuw zal de omgeving geleidelijk bebouwd worden en uitgroeien tot een residentiële wijk.

De bebouwing aan de Hertogenweg dateert voornamelijk uit het einde van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw en bestaat uit villa’s in de toen gangbare architectuurstijlen, zoals de nummers 1 en 3, beide kadastraal geregistreerd in 1900. Nummer 1, kadastraal geregistreerd als 'nouvelle construction', bestaande uit een 'villa en lusthof' in opdracht van Deporter Camiel, ondernemer Brussel, vertoont eclectische elementen en werd verbouwd in 1966, nummer 3 'Les Pâquerettes', overigens eenvoudig van uitzicht, sluit aan bij de cottagestijl onder meer door het gebruik van imitatievakwerk en werd gebouwd in opdracht van Paul Urban, 'nijverheidkundige' Brussel.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1900/21.
  • Tervuren Dienst Stedenbouw en Woonbeleid, Bouwdossier Hertogenweg 1.