Korte verbinding tussen de Kerkstraat en de Paardenmarktstraat, in het centrum van Tervuren. In oorsprong samen met de genoemde straten een deel van een oude hoofdweg die in zuidwestelijke richting vertrok vanuit de dorpskom en als doorgangsweg naar Leuven en Vilvoorde fungeerde.
Al in de 13de eeuw vermeld als Horezelestraet. Het toponiem Horenzele zou teruggaan tot de Frankische periode. Het bouwblok tussen de Peperstraat en de Rozendalstraat werd ingenomen door het hof "Ter Balckt" dat vanaf 1440 eigendom was van grootmeesterjager Jan Hinckaert, bastaard-afstammeling van de hertogen van Lotharingen. Op de kaart van Popp (omstreeks 1860) is dit bouwblok aan de kant van de Hoornzeelstraat volledig onbebouwd. Vanaf 1880 werd dit gedeelte systematisch verkaveld en bebouwd: de neoclassicistische nummers 31-39, kadastraal ingetekend in 1898 en 1904, 1906 getuigen nog van de toenmalige bebouwing, maar werden voor een groot deel aangepast voornamelijk op de begane grond. Bij nummer 31 werd in 2002 teruggekeerd naar de oorspronkelijke toestand door de verbouwing van handelsruimte met winkelvitrine naar eengezinswoning.
De onpare straatzijde vertoont op de Ferrariskaart (1770-1778) een meermaals verbroken rijbebouwing, op de Poppkaart is de bebouwing meer aaneengesloten. Heden is de straat vrij heterogeen van uitzicht met gevarieerde eenvoudige rijhuizen uit de 19de en 20ste eeuw, waaronder het nummer 51, een sobere interbellumwoning met signatuur van de lokale architect Jan Ceuppens; in het gemeentearchief bleef voor dit pand een bouwaanvraag bewaard van 1938.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)