Kasteelstraat

Beschrijving

Gekasseide straat met recht tracé afgezet met esdoorns en lantaarnpalen, gelegen in het centrum van de gemeente ten zuiden van het voormalige kerkhof van de Sint-Jan-Evangelistkerk. De achtergevels van de onpare zijde palen direct aan het kerkhof; bij het begin van de straat zijn de bouwpercelen aan deze zijde zeer ondiep; de diepte neemt wel toe naargelang men verder de straat ingaat.

Vandaag vertoont de straat homogene gevelwanden voor een groot deel met bebouwing die opklimt tot het einde van de 18de eeuw, doch met oudere bewoningsgeschiedenis die volgens archiefbronnen zou teruggaan tot de 14de eeuw. Vele van de hier gelegen hofsteden werden verwoest tijdens de 80-jarige oorlog en nogmaals vernield door de dorpsbrand van 1763. Ten tijde van Karel van Lotharingen (1748-1780) werd de huidige Kasteelstraat aangelegd in de as van het gelijktijdig opgerichte stallen- en bediendecomplex van het kasteel, het zogenaamde Hoefijzer. Dit complex deed trouwens tegelijkertijd dienst als monumentale toegang tot het kasteel.

Voor de aanleg van de straat werden twee hofsteden, waaronder 'De Kroon' opgekocht en afgebroken. De oneven straatzijde werd verkaveld en bebouwd met rijhuizen sinds het laatste kwart van de 18de eeuw.

• DAVIDTS J.E. 1981: Het hertogenkasteel en de Warande van Tervuren, Tervuren, 115.
  • MAES F. 1952: Omheen de kerk van Tervuren, Eigen schoon en de Brabander 35, 164-172, 263-272, 298-307.
  • WYNANTS M. 1997: Van hertogen en Congolezen. Tervuren en de Koloniale tentoonstelling 1897, Tentoonstellingscatalogus, Tervuren, 19.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde