Geografisch thema

Bauwensplaats

ID
168
URI
https://id.erfgoed.net/themas/168

Beschrijving

Oorspronkelijk zogenaamd "Fabrieksplein", samen met de Vooruitgangstraat gelegen op een vroeger eigendom van de familie Cumont-Declercq, door de stad aangekocht voor het aanleggen van een openbaar plein en een straat die uitloopt op het Stationsplein. Verharding van 1866.

Rechthoekig plein met afgekante hoeken, gesitueerd middenin de spie gevormd door de Stationsstraat en de voormalige Koophandelstraat, diagonaalsgewijze respectievelijk de Vooruitgang- en Veldstraat, en de Cumont- en Fabriekstraat opvangend; eerst genoemde doen zich als het ware voor als onderbroken straal, vertrekkend vanuit de westhoek van het Stationsplein (tegenhanger Albert Liénartstraat) en laatst genoemde als verbinding Koophandelstraat en noordhoek van de Esplanade, met toren van de Sint-Jozefkerk als eindperspectief. In zijn huidige vorm, centraal, nauwelijks beboomd plantsoen afgezet met kleine haag. Heterogene omliggende bebouwing uit het tweede en derde kwart van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw, geminimaliseerd door het grootschalige flatgebouw van de Esplanade. Aantal opgetekende doorsnee-panden (1975) inmiddels afgebroken.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoekpand

  • Is deel van
    Aalst


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bauwensplaats [online], https://id.erfgoed.net/themas/168 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.