Gemeenteplein

Beschrijving

Voortgaande op historisch kaartmateriaal bestond het centrum van Wolvertem tot zeker halverwege de 19de eeuw uit een nagenoeg cirkelvormige woonkern met centraal de op een hoogte gelegen kerk en met schaarse, bebouwing, uitdeinend langs de huidige Merchtemsesteenweg, de Mangelschotsstraat, de Mottestraat en de Hoogstraat. Het huidige Gemeenteplein was nog bebouwd en ontstond pas door de inplanting van het gemeentehuis in 1875, dat tot vandaag het plein domineert. De pleinwanden worden ingenomen door typische centrumbebouwing, voornamelijk uit het laatste kwart van de 20ste eeuw. Slechts hier en daar is er nog een pand met een oudere kern.