Waversesteenweg

Beschrijving

Drukke baan vertrekkend in het centrum van Overijse aan de kerk en lopend in zuidoostelijke richting, langs het gehucht Tombeek, naar Waver. Deze baan maakt deel uit van de steenweg van Brussel naar Waver en doorkruist heel Overijse van het noordwesten naar het zuidoosten. Het stuk tussen het centrum van Overijse en Waver werd aangelegd vanaf 1768.

In de 14de eeuw is er al sprake van een "schavei" of holle weg naar Waver. Volgens Vande Putte had de Hoeilaartsesteenweg in Maleizen tot ver in de 18de eeuw een groter belang als steenweg tussen Brussel en Waver dan de huidige Waversesteenweg. In 1768 werd door Brussel de toestemming gegeven voor het maken van een gekasseide baan tussen Brussel en Waver. Men koos ervoor om het tracé van de oude weg te volgen in plaats van een nieuwe bedding. Het is de stad Brussel die verantwoordelijk was voor het onderhoud van de weg. Zowel in Jezus-Eik als in Tombeek werd er een bareel opgericht waaruit inkomsten gewonnen werden door de stad Brussel. De inwoners van Overijse moesten aan hun bareel niet betalen. Langs de steenweg kwam een postkoetsdienst voorbij tussen Waver en Brussel. Op de 18-eeuwse Ferrariskaart is de baan (grotendeels) aan beide zijden omzoomd door een bomenrij. Tussen de Dreef en de Nijvelsebaan zelfs door een dubbele bomenrij. Tijdens de jaren 1920 werden er verschillende grote bomen gekapt en verkocht omdat ze ziek, dood of aangetast waren. In het verslag van de Koninklijke Commissie voor Momenten en Landschappen spreekt men van iepen.

In het centrum van Overijse maakt de baan deel uit van de fameuze S-bocht aan de Sint-Martinuskerk vanwaar ze door het gehucht Leegheid, ten zuiden van de dorpskom, loopt en na de kruising met de Terhulpensesteenweg en de Dreef richting Tombeek loopt. In Tombeek volgde de Waversesteenweg tot in de eerste helft van de 20ste eeuw het tracé van de huidige Lanestraat, waar al zeker vanaf de middeleeuwen een brug over de Laan was. Hierna werd de baan omgeleid zodat ze ten oosten van het centrum van Tombeek loopt.

In het centrum van Overijse zijn er langs de baan nog verschillende burgerhuizen gelegen, maar eens uit het centrum kent de baan een zeer heterogene en verspreide bebouwing met nog enkele voorbeelden van dorpswoningen en resten van serres van voormalige serristenbedrijven. Ten noorden van het centrum van Tombeek grenst het domein ter Deck aan deze baan en ten zuiden van het centrum vormt het domein van het sanatorium Joseph Lemaire de grens met Waver.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Overijse, Arbres de la Grande Route de Namur à Bruxelles à Overyssche et Tombeek.
  • VANDE PUTTE G. 1994: Herken je Overijse nog? Terugblik op een muterende gemeente, Leuven, 146-170.

Auteurs: Verwinnen, Katrien