Geografisch thema

Ijzerstraat

ID: 16880   URI: https://id.erfgoed.net/themas/16880

Beschrijving

De Ijzerstraat, deel van het gelijknamige gehucht dat zich deels uitstrekt op grondgebied Tervuren en deels op Overijse, kent een grosso modo U-vormig verloop en vormt in het uiterste zuidwesten van de gemeente voor een groot deel de grens met Overijse. De oorsprong van het gehucht is zeer oud, aangezien er al melding wordt gemaakt in 1140, zie ook gemeente-inleiding. De Ferrariskaart van 1770-1778 toont een grotendeels met haag afgezette weg en schaarse bebouwing doorheen landelijk gebied onder de benaming 'H(ame)au Ayser'.

Tot vandaag zijn er in deze omgeving nog meerdere serres, onder meer bij het nummer 121 waar een reeks standaardserres met houten gebint bewaard bleef en ook de bijhorende ronde, bakstenen schoorsteen nog aanwezig is. De serres zijn voor een deel van het type met geknikte overspanning en houten gebinten rustend op T-ijzers.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2015


Relaties

  • Omvat
    Dorpswoning met twee serres

  • Omvat
    Kapel Onze-lieve-Vrouw ter Nood

  • Is deel van
    Duisburg