Mechelsestraat (Duisburg)

Beschrijving

Rechte straat van in het dorpscentrum naar het noordelijk gelegen gehucht Ten Hertswegen, als onderdeel van de oude Waalse baan die Waver met Mechelen en Rumst verbond, vanwaar de benaming. De eeuwenoude gemeentegrens van Duisburg met Vossem volgt gedeeltelijk deze oude weg waardoor de westelijke straatzijde op Duisburgs grondgebied ligt en de oostelijke straatzijde toebehoort aan Vossem, zie gemeente-inleiding.

De weg, halverwege de 19de eeuw, nog schaars bebouwd en omgeven door velden werd in de tweede helft van de 19de en vooral in 20ste eeuw bebouwd met overwegend vrijstaande woningen, al dan niet met bijhorende serres. Nummer 84 werd in 1850 kadastraal geregistreerd als 'construction d’une grange' en later aangepast als woning; een gevelsteen draagt de vermelding 'G DCT./ G B IN 1801/ ANNO 1849'; in het kadaster wordt landbouwer Hendrik Decoster, weduwe (DCT?) vermeld als eigenaar; enkel het volume met aandaken en vlechtingen verwijst nog naar de vroegere situatie.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling IV (Duisburg), 1850/7.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde