Lindenberg

Beschrijving

Deze straat met licht gebogen tracé, is gelegen op de zuidelijke oever van de Voer, waarmee ze grosso modo parallel verloopt als verbinding tussen de straten Varenberg en Hondsbergen. Samen vormen zij de oudste verbindingsweg van Tervuren over Leefdaal naar Leuven, waar, zoals nog te zien in het kaartboek van Lib. De Pape (1656) en op de Ferrariskaart (1770-1778), de grote hoven van Vossem ingeplant waren; het gesloopte hof "te Vaerenberg" ter hoogte van Varenberg 33-39, het oude dorpshof of Hof der 12 Apostelen en de Uilekothoeve. Buiten deze historische hoven was de bebouwing vrij schaars.

Vandaag vertoont de straat een verspreide en heterogene bebouwing uit de 19de en 20ste eeuw met ter hoogte van de straat Vossemberg een concentratie van eind 19de-eeuwse landelijke, aangepaste bebouwing. De inplanting van de twee historische hoevecomplexen uit de 17de en 18de eeuw is nog steeds beeldbepalend.

• VAN ERMEN E., VANHOVE L. &VAN LANI S. 2000: Kaartboek van de Abdij van Park 1665, Cartografische Bronnen voor de geschiedenis van het Vlaamse Landschap 3, Brussel, 200-201.
  • VERBESSELT J. s.d.: Het Parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13e eeuw, deel XVI, Tussen Zenne en Dijle V, s.l., 10-11.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde