Geografisch thema

Koninginnelaan

ID
16903
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16903

Beschrijving

Rechte verbindingsweg die vertrekt aan de spoorlijn en vervolgens in noordoostelijke richting loopt naar de Hoeilaartsesteenweg, alzo de grens vormend met de Waals-Brabantse gemeente Terhulpen Ten zuidoosten van de straat ligt de wijk Lotharingenkruis.

Verspreide heterogene bebouwing met dorpswoningen en nog vele relicten van de vroegere bloeiende serristenbedrijven onder de vorm van serristenwoningen en enkele serres.

De dorpswoning 62, kadastraal geregistreerd in 1912, valt op door haar decoratief gebruik van witte baksteen, in contrast met de rode baksteen. Vlak bij elkaar liggen twee grotere gerenoveerde villa's, de nummers 84 en 90, in een omringende tuin van de straat afgesloten door een haag en pijlers. Ze dateren van rond 1900 en van vlak voor de Eerste Wereldoorlog.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling III (Overijse), 1900/103 (nummer 84), 1912/81 (nummer 62), 1912/82 (nummer 90).

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Serristenwoning

  • Is deel van
    Maleizen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Koninginnelaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/16903 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.