Marcel Coppijnlaan

Beschrijving

Straat gelegen ten westen van het centrum van Maleizen, haaks op de Terhulpensesteenweg. De straat loopt in noordwestelijke richting tot op de grens met Terhulpen. Deze straat werd net als de parallelle straten (Terlindenlaan, Groenendaallaan, …) aangelegd tijdens het interbellum en waren daarvoor vaak privéwegen. Ze werden meestal genoemd naar de eerste bouwheren op de percelen langs deze wegen in het begin van de 20ste eeuw. Hiervoor behoorde dit gebied tot het Zoniënwoud (zie Maleizen). De villa’s in dit deel van Maleizen tegen de grens met Terhulpen en in de buurt van het station waren voornamelijk buitenverblijven van de rijke Brusselse burgerij.

Aan de oostzijde van de straat liggen nog drie villa’s opgericht begin 20ste eeuw. De eerste woning op nummer 2 werd kadastraal geregistreerd in 1914 als eigendom van Louis Desmet Verteneuil en wordt in de literatuur villa "La Lézardière" genoemd. Mogelijk was het ook de personeelswoning van de gelijknamige villa op de hoek met de Terhulpensesteenweg (?) (nummer 690), met dezelfde eigenaar. Wat verder, op nummer 22 ligt de cottage-getinte villa "Le Peribonnier" (zie ook naamsteen in de gevel), kadastraal geregistreerd in 1911 en gebouwd in opdracht van Henri Siret, directeur van de Union des Papeteries. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed de villa dienst als opvangtehuis voor kinderen. Daarna was de woning een tijdlang ingericht als rusthuis en vandaag is het terug een privéwoning. De woning, die doorheen de jaren sterk is aangepast en uitgebreid, ligt in een zeer ruime tuin die zich uitstrekt langs de Marcel Coppijnlaan tot op de grens met Terhulpen. . Villa "Sans Souci" van 1926, gelegen op de Terlindenlaan 41 maakte deel uit van "Le Peribonnier", de villa werd gebouwd voor de getrouwde kinderen van Henri Siret.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling III (Overijse), 1911/110 (nummer 22) en 1914/149 (nummer 2).
  • VANFROYENHOVEN E. 2008: Terugblik op Open Monumentendag te Maleizen 14 september 2008, De Kelle – Beiersblad 28.4, 57-69.

Auteurs: Verwinnen, Katrien