Kapucijnendreef

Beschrijving

Dreef gelegen op de grens met Tervuren vertrekkend in het centrum van Jezus-Eik en lopend in noordoostelijke richting naar Tervuren doorheen het Zoniënwoud. De dreef liep naar het vandaag verdwenen kapucijnenklooster in Tervuren (vandaag enkel archeologische resten in het Zoniënwoud). De noordzijde wordt volledig ingenomen door het Zoniënwoud; de zuidzijde in Overijse vertoont vrijstaande eengezinswoningen voornamelijk vanaf het interbellum en later.

Op de topografische kaart van 1924 is een landhuis met park in landschappelijke stijl zichtbaar ten oosten van de dreef, ook bereikbaar vanop de Brusselsesteenweg. Waarschijnlijk gaat het om villa "La Lisière" gebouwd door Albert Joly. De wijk ten oosten van de Kapucijnendreef noemt vandaag nog "Jolypark". Tegen het centrum werd eind jaren 1970 het cultureel centrum "De Bosuil" opgericht.

Nummer 46 is een kleine verankerde witgeschilderde bakstenen woning van twee bouwlagen onder zadeldak, naar verluidt een voormalige boswachterswoning. Op het kadaster konden het bouwjaar en functie niet achterhaald worden. De woning staat wel afgebeeld op een oude postkaart met zicht op de Kapucijnendreef naar het centrum van Jezus-Eik.

• STROOBANTS F. 2001: Overijse in de twintigste eeuw in prentkaarten, Bijdrage XXI tot de Geschiedenis van IJse-, Lane-, en Dijleland, Overijse, 145.

Auteurs: Kennes, Hilde; Verwinnen, Katrien