Fr. Verbeekstraat

Beschrijving

Lange verbindingstraat tussen Overijse en Hoeilaart met een heterogene verspreide bebouwing. De baan vertrekt vanop het Eeuwfeestplein ten westen van het centrum van Overijse en loopt in westelijke richting via de wijk Zavelborre tot in Hoeilaart. Later rechtgetrokken ter hoogte van de Decatstraat en de Hengstenberg. In de Atlas van de Buurtwegen (circa 1841-1850) werd deze weg "D' Hoeylaert" geheten, waarbij de weg ook de Heuvelstraat omvatte en vertrok op het Just. Lipsiusplein in Overijse centrum. De baan loopt evenwijdig met en ten noorden van de loop van de IJse. De zone ten zuiden van de straat wordt gekenmerkt als drassig gebied met vijvers. Het tracé van de straat liep ook een stuk evenwijdig met dit van de tramlijn Overijse-Groenendaal (vanaf de Terspautlosweg tot Hoeilaart). Vandaag is de bedding van de tram aangelegd als fietspad.

Volgens Timmermans en Pieters stond de Fr. Verbeekstraat ook bekend als de Klapstraat, dit zou verwijzen naar de ijzerontginningen in Overijse. Tegen de grens met Hoeilaart waren er een aantal ijzergieterijen gevestigd, die waarschijnlijk een bloeiperiode hadden die samenviel met de enorme toename van de bouw van vele serres in de streek, voornamelijk tijdens het interbellum. De huidige straatnaam verwijst naar Frans Verbeek, gesneuveld in 1914.

De baan wordt gekenmerkt door een heterogene bebouwing met veelal vrijstaande woningen uit de 20ste eeuw. Tegen het centrum aan nog verschillende dorpswoningen met gecementeerde beraapte gevels (zie ook Heuvelstraat); bijvoorbeeld nummers 11, 15, 64 en 71-73 (bij deze laatste woningen stonden ook serres).

Net zoals in heel Overijse waren er in de straat heel wat serristen gevestigd. Enkele typische serristenwoningen uit het interbellum zijn hier nog getuige van, maar ook in vele kleinere dorpswoningen waren serristen gevestigd die enkele serres achter hun woningen hadden staan. Voorbeeld van een bescheiden serristenwoning uit het interbellum is 14. Nummer 177 is een interbellumvilla van hetzelfde type, maar niet gebouwd door een serrist, wel bij de ijzergieterij van Emile Joseph Merst – Plas (zie ook nummer 231).

Opvallend is ook de ligging van een grote begin 20ste-eeuwe villa langs de baan (nummer 54) in een sterk hellende en beboomde tuin. De villa werd kadastraal geregistreerd in 1914 in eigendom van Joseph Denies en is vandaag sterk aangepast.

Ten oosten naast de autosnelweg E411, die de straat kruist, ligt de kapel van de wijk Zavelenborre. Deze wijk ligt centraal tussen de centra van Hoeilaart en Overijse. De eenvoudige kapel van 1950 werd gebouwd als hulpkerk van de Sint-Martinusparochie van Overijse en heeft een zeer eenvoudig interieur.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling I (Overijse), 1862/46 (nummer 71-73), 1909/26 (nummer 64), 1914/40 (nummer 54), 1930/3 (nummer 177) en 1950/8 (kapel).
  • PIETERS R. 1999: De Klapstraat in het Overijse van 1930, onuitgegeven werk.
  • TIMMERMANS D. 2013: Keltisch Isca. Een milieugeschiedenis, Leuven, 83-85.