Alf. Dekeyserstraat

Beschrijving

Korte verbindingsstraat tussen de Brusselsesteenweg en de Clement Vanophemstraat. De straat wordt aan de oostzijde gekenmerkt door een concentratie aan serristenvilla’s uit het interbellum die kenmerkend zijn voor de gemeente en de druivenstreek (zie Overijse).

Volgens een mutatieschets op het kadaster van 1926 werd het perceel aan de oostzijde van de straat verkaveld en volgebouwd met woningen en druivenserres. Het ging volgens de aanwijzende tabellen om een regularisatie. Voorbeelden van bewaarde serristenvilla’s (al dan niet met bijhorende serres) zijn de nummers 32, 38 en 42. Nummer 32 heeft nog zijn voor de villa’s uit die periode kenmerkende gevel met erker en toegangsportaal met uitgewerkt houtwerk. De vele serres die zich op de percelen achter deze woningen bevonden zijn vandaag gesloopt. Achter de nummers 10, 22 en 24 zijn wel nog grote groepen serres bewaard. Nummers 22 en 24 zijn zeer eenvoudige serristenwoningen die al sterk werden aangepast.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling IV (Overijse), 1926/68.

Auteurs: Verwinnen, Katrien