Schavei

Beschrijving

Hellende straat in het centrum van Overijse loodrecht op de Heuvelstraat, lopend in noordwestelijke richting tot op de Brusselsesteenweg. De straat wordt voornamelijk gekenmerkt door vrijstaande woningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw en nog enkele woningen uit de eerste helft van de 20ste eeuw, in hoofdzaak van serristen. Op de luchtfoto van 1971 is aan de vele serres zichtbaar dat er in de straat verschillende serristenbedrijven gevestigd waren. De percelen met serres werden in de tweede helft van de 20ste eeuw ingenomen door nieuwe woningen. Tot de jaren 1920 stond er in de straat ook een windmolen van 1849 (ter hoogte van het huidige nummer 63 – zie Poppkaart circa 1850).

In het begin van de straat staat er op nummer 5 een opvallende, wat achterin op een heuvel gelegen, villa uit de jaren 1920, gekend als "Den Berg" in eigendom van notaris Joseph Goedhuys. Vroeger maakten de percelen tegen de heuvel aan de Schavei deel uit van de tuin van deze villa en was er een beboomde oprit. Deze oprit is nu verdwenen door de verkaveling. De voormalige garage en daarvoor koetshuis met stallen van de villa werden verbouwd tot de huidige woning op nummer 3. De villa zelf werd een tijd gebruikt als tehuis voor kinderen en is vandaag sterk gerenoveerd.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling IV (Overijse), 1912/33 (nummer 61), 1926/46 (nummer 63)
  • GOEDHUYS D. 2009: Verhalen rond "Den berg", Zoniën 33, 2, 79-89.
  • STROOBANTS F. 2001: Overijse in de twintigste eeuw in prentkaarten, Bijdrage XXI tot de Geschiedenis van IJse-, Lane-, en Dijleland, Overijse, 92.
  • VANDENBOSCH H. 1978: Over Yssche Verleden - Overijse Heden, Overijse.

Auteurs: Verwinnen, Katrien