Geografisch thema

St.-Lambertuskerkstraat

ID
16928
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16928

Beschrijving

De straat behoort tot de dorpskern van Neeroeteren. Tot in de jaren 1930 stroomde de Kleine Beek open aan de zuidzijde van de straat. Bij de kerk loopt de Bosbeek langs de zuidelijke kerkhofmuur, de Kleine Beek langs de noordelijke.

Tegenover de kerk, op de andere oever van de Bosbeek, bezat de abdij van Thorn een huis of kasteel, vermeld in 1365, en waarvan aan het eind van de 19de eeuw overblijfselen werden ontdekt.

Aan de andere kant van de kerk wordt circa 1650 de kapelanie gebouwd, die ook dienst deed als school; de school/kapelanie werd in 1827-28 hersteld en vergroot; in 1868-69 verhuisde de jongensschool naar het dorpsplein, en de kapelanie werd circa 1905 afgebroken.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Oorlogsmonument

  • Omvat
    Parochiekerk Sint-Lambertus met kerkhof

  • Omvat
    Pastorie Sint-Lambertusparochie

  • Omvat
    Twee burgerhuizen

  • Is deel van
    Neeroeteren


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: St.-Lambertuskerkstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/16928 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.