Frans Renswijk

Beschrijving

In de tweede helft van de jaren dertig realiseerde de sociale huisvestingsmaatschappij Gewestelijke bouwmaatschappij van Geraardsbergen onder voorzitterschap van de liberaal Frans Rens in twee bouwfasen een kleine tuinwijk (vandaar de volksnaam "De Hofkes") naar ontwerp van de Brusselse architect James Allard.

Deze wijk van 52 rijwoningen omvat huizenrijen in een hoger gelegen straat (Weverijstraat 116-122), een lager gelegen straat aan de Dender (Zakkaai 53-67 en Frans Renswijk 14-16), en tussenin een bochtige straat met centraal plein (Frans Renswijk 1-13 en 17-40). De toegang tot de Frans Renswijk wordt verleend via een overwelfde toegang in de Weverijstraat onder een puntgevel, met aan weerszijden een winkel-woonhuis. De woningen aan de Weverijstraat en Zakkaai bestaan uit twee bouwlagen, die aan de Frans Renswijk voornamelijk uit één bouwlaag onder zadel- of schilddak.

Deze wijk werd binnen de thematische inventarisatie van het sociale woningbouwpatrimonium niet geselecteerd als bouwkundig erfgoed omwille van de zware aantasting van de erfgoedwaarde (individuele verbouwingen).

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam GERAARD_RENSWK_4200.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 4200, Geraardsbergen, Frans Rens wijk.
  • DE SMET P. en VANDEN BOSSCHE D. 2015: Opdracht sociale huisvesting: Frans Renswijk – Geraardsbergen, onuitgegeven oefening Universiteit Gent, Vakgroep Kunstwetenschappen.
  • L’Habitation à Bon Marché, 1934, 2, 47.

Auteurs: Vandeweghe, Evert