Sociale woonwijk Kolmen

Beschrijving

Tussen 1954 en 1974 realiseerde de sociale huisvestingsmaatschappij Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen voor Huisvesting in verschillende bouwfasen de wijk Kolmen. Deze is gelegen ten zuidoosten van de historische stadskern van Beringen en wordt begrensd door Kolmen en de Jagersstraat in het noorden, de Sint-Jozefstraat in het westen, de Motstraat en Adelardstraat in het zuiden en de Lodewijk Heylingenstraat in het oosten.

De verschillende bouwfasen van deze wijk geven een beeld van de typische sociale huisvesting uit het derde kwart van de 20ste eeuw. In 1954 werden de eerste 40 woningen opgetrokken: witgeschilderde bakstenen twee-, drie- en vierwoonsten aan weerszijden van de Deken Habrakenlaan, met kopwoningen aan de Motstraat (68-82). Dit ontwerp van architect Marcel Wijckmans (1950) vertoont qua aanleg en architectuur grote gelijkenissen met de sociale woningen uit 1950 die hij voor dezelfde maatschappij ontwierp aan de Hoensbroeckstraat en Schaapsweg te Heusden. In 1973 werden ze verbouwd naar ontwerp van architect Arthur Meganck.

De 114 woningen uit 1965 en 1971 zijn bakstenen woningen van twee bouwlagen en twee traveeën onder licht hellende zadeldaken. Bij de huizen van 1965 werd de gevel afgewerkt met rode baksteen, hout en breuksteen (onder andere aan de Motstraat), in 1971 gebruikte men rode en bruine baksteen, in combinatie met betonpanelen. In 1974 ten slotte werden enkele standaard gekoppelde bakstenen woningen van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak opgetrokken, een zes bouwlagen tellend appartementsgebouw aan de Rode Kruisstraat en een groep duplexwoningen rond een groenzone aan de Adelardstraat.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam BERINGEN_WIJK_KOLMEN_7000.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 7000, Beringen, wijk Kolmen.
  • DEROOSE M. 2006: Sociale woningbouw in België na WOII: DEKEN HABRAKENLAAN, BERINGEN, Onuitgegeven oefening vakgroep UGent, Vakgroep Kunstwetenschappen.

Auteurs: Vandeweghe, Evert