Sociale huisvesting Geuzenberg

Beschrijving

Complex met 60 appartementen en woningen, in 1984 gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard naar plannen uit 1978 van architectenbureau Bressers (Adrien Bressers, Philip Delva, Michel Hoste en Paul Speeckaert).

Dit sociale wooncomplex is een late toepassing van modernistische woningtypes zoals de maisonnette en de galerijflat. Het bestaat uit twee evenwijdige volumes van vijf bouwlagen met gesloten zijgevels, dwars op de drukke Blaisantvest, met een groenzone tussenin. De onderste twee bouwlagen bevatten maisonnettes met een ommuurde binnentuin, erboven bevinden zich galerijflats. Kenmerkend is verder het materiaalgebruik (baksteen in combinatie met hout bekiste beton) en de halfronde, bakstenen trapkokers.

Dit gebouw werd binnen de thematische inventarisatie van het sociale woningbouwpatrimonium niet geselecteerd als bouwkundig erfgoed omwille van onvoldoende erfgoedwaarde op Vlaams niveau.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam GENT_GEUZENBERG_4160.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen 83.100, Litt G 42 78 en Litt G 27 80.
  • S.N. 1988: Jubileumboek 60 jaar coöperatieve vennootschap Volkshaard Gent 1928-1988, Gent, 40-42 & 56-57.
  • S.N. 2008: Stadsmussen onder dak. Wonen in Gent van 1914 tot 2000, Gent, 31.

Auteurs: Vandeweghe, Evert