Hoek

Beschrijving

Oude industriële site - steenbakkerijen en scheepstimmerwerven - in de zuidoosthoek van de gemeente en aansluitend bij het industriegebied van Terhagen; de naam "Hoek" geldt als enige straatnaam voor de hele wijk tussen Kapelstraat en Rupel.

Door de kleiuitgravingen benoorden en bezuiden verheft de Kapelstraat zich als een heuvelrug in het omringende landschap; schuin aflopende straten waaraan woningen gegroepeerd zijn voeren regelrecht naar de Rupel. Een weg aan de rivier verbindt de woonbuurtjes onderling. De steenbakkerijen gelegen tussen deze parallelweg (in het zuiden) en de Kapelstraat (in het noorden) zijn van west naar oost de steenbakkerij Compagnie Industrielle du Rupel, De Roeck, steenbakkerij N.V. Klampsteen (voorheen Van Herck), Verstrepen, Anverreeth en Van der Planken; de scheepswerven zijn onder andere De Ceuster, Vennekens en Vergauwen.

De woonkernen, geschaard rond de steenbakkerijen zijn sterk uitgedund en verloren hierdoor hun specifiek karakter.

De arbeidershuizen van twee tot drie traveeën en één, anderhalve of twee bouwlagen onder pannen zadeldak dateren uit het tweede, derde of vierde kwart van de 19de of uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. De bakstenen, al dan niet bepleisterde of gecementeerde lijstgevels hebben rechthoekige modo getoogde muuropeningen en veelal beluikte vensters waarvan de oudste met houten lateien.

De meesterwoningen, laat- of neoclassicistische dubbelhuizen van vijf tot zes traveeën en een tot twee bouwlagen onder pannen zadel- of schilddak dateren uit het tweede en derde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen of bepleisterde lijstgevels met rechthoekige vensters en dito deur in omlijsting van arduin. Fries dikwijls versierd met vissenogen of halve radvensters.

Tegen de Bassinstraat aan voormalige scheepswerf met dok, zogenaamd "De Ceuster", goedgekeurd doch reeds in werking in 1901.

Aansluitende gekasseide straatweg met burger- en herenhuizen, uit de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw; meester- en meestergastwoningen van voormalige scheepswerven?

• Provinciaal Archief Antwerpen, Vergunningsplichtige Inrichtingen, Boom, 1895-1901, dossier 84.

Auteurs: Plomteux, Greet