Geografisch thema

Sociale woonwijk De Witte Poort

ID: 16973   URI: https://id.erfgoed.net/themas/16973

Beschrijving

Tussen 1952 en 1957 realiseerde de sociale huisvestingsmaatschappij De Leie – La Lys (sinds 1988 De Leie) de sociale woonwijk Witte Poort aan de Acacialaan, Parklaan, Vlaslaan, Weidelaan en Wittepoortlaan, ten oosten van de gelijknamige hoeve. De plannen zijn van de Kortrijkse architect Haezebroek (waarschijnlijk Emiel Haesbrouck). Deze wijk werd door de UNESCO vermeld als model voor sociale woningbouw.

Het is een typische volkswijk met voornamelijk gekoppelde bakstenen gezinswoningen van twee bouwlagen onder pannen zadel- of schilddaken en enkele eenlaagse bejaardenbungalows in een aansluitende vormgeving. De aanleg is ruim (brede straten) met een beperkte aandacht voor groenaanleg (grasvelden met enkele bomen). Aan de ingang van de wijk is een kapel opgetrokken.

Deze wijk werd binnen de thematische inventarisatie van het sociale woningbouwpatrimonium niet geselecteerd als bouwkundig erfgoed omwille van onvoldoende erfgoedwaarde op Vlaams niveau.

  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 3421, Wervik, De Witte Poort.

Bron     : -
Auteurs :  Vandeweghe, Evert
Datum  : 2016


Relaties