Geografisch thema

Sociale woonwijk De Witte Poort

ID
16973
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16973

Beschrijving

Tussen 1952 en 1957 realiseerde de sociale huisvestingsmaatschappij De Leie – La Lys (sinds 1988 De Leie) de sociale woonwijk Witte Poort aan de Acacialaan, Parklaan, Vlaslaan, Weidelaan en Wittepoortlaan, ten oosten van de gelijknamige hoeve. De plannen zijn van de Kortrijkse architect Haezebroek (waarschijnlijk Emiel Haesbrouck). Deze wijk werd door de UNESCO vermeld als model voor sociale woningbouw.

Het is een typische volkswijk met voornamelijk gekoppelde bakstenen gezinswoningen van twee bouwlagen onder pannen zadel- of schilddaken en enkele eenlaagse bejaardenbungalows in een aansluitende vormgeving. De aanleg is ruim (brede straten) met een beperkte aandacht voor groenaanleg (grasvelden met enkele bomen). Aan de ingang van de wijk is een kapel opgetrokken.

Deze wijk werd binnen de thematische inventarisatie van het sociale woningbouwpatrimonium niet geselecteerd als bouwkundig erfgoed omwille van onvoldoende erfgoedwaarde op Vlaams niveau.

  • Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam GELUWE_WITTEPOORT_3421.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 3421, Wervik, De Witte Poort.

Auteurs: Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sociale woonwijk De Witte Poort [online], https://id.erfgoed.net/themas/16973 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.