Geografisch thema

Sociale woonwijk Kransvijver

ID
16981
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16981

Beschrijving

Van 1975 tot 2000 realiseerde de sociale huisvestingsmaatschappij Heulse Heerd in verschillende bouwfasen een 300-tal woningen in de wijk Kransvijver in Heule. Deze wijk wordt in het westen begrensd door de Oogststraat, in het noorden door de Peperstraat, in het zuiden door de Ieperseweg en in het oosten door Kransvijver en Lenteleven (beide inclusief). De eerste steenlegging gebeurde 1 september 1973 door de staatssecretaris voor Ruimtelijke Ordening en Huisvesting M. Vandewiele (zie herdenkingssteen). Voor de groenaanleg ontving Paul Deroose in 1979 de Provinciale Prijs voor groenaanleg bij woonwijken van het Nationaal Instituut voor de Huisvesting (NIH).

De wijk is qua aanleg vrij interessant met toepassing van culs-de-sac en Radburn-inplanting (woningen met ingang aan wandelpaden in het groen), met name aan de Kransvijver met sobere witgeschilderde bakstenen volumes. Aan Winterland bevinden zich geschakelde bungalows uit 1977, te midden het groen.

Deze wijk werd binnen de thematische inventarisatie van het sociale woningbouwpatrimonium niet geselecteerd als bouwkundig erfgoed omwille van onvoldoende erfgoedwaarde op Vlaams niveau.

  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 9920, Kortrijk, wijk Kransvijver.
  • S.N. 1997: MonografieĆ«n erkende bouwmaatschappijen, in: S.N., Bouwstenen van sociaal woonbeleid '45-'95. De VHM bekijkt 50 jaar volkshuisvesting in Vlaanderen. Deel 2, Brussel, 119.

Bron     : -
Auteurs :  Vandeweghe, Evert
Datum  : 2016


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sociale woonwijk Kransvijver [online] https://id.erfgoed.net/themas/16981 (Geraadpleegd op 14-05-2021)