Sociale woonwijk van 1958-1970

Beschrijving

Tussen 1958 en 1970 realiseerde de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandelbeek een wijk rond de Jan Breydelstraat. In 1958 en 1961 werden respectievelijk 50 en 58 woningen opgetrokken aan het Acaciaplein en de Jan Breydelstraat, in 1964 aangevuld met 14 woningen en in 1970 met 8 bejaardenbungalows. Het ontwerp is hoogstwaarschijnlijk van de lokale architect André Corselis.

Typische naoorlogse volkswijk met een viertal types eengezinswoningen in baksteentraditionalisme (gekoppelde woningen van twee bouwlagen met rode bakstenen lijstgevel onder zadeldak van rode pannen) en bejaardenbungalows in twee doodlopende straten met pijpenkop en een ruime aanleg van open, begraasde voortuinen en laanbomen.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam INGELM_BREYDELSTRAAT_3210.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 3210, Ingelmunster, Meulebekesteenweg.
  • Informatie verkregen van Peter De Clerck (29 januari 2016).

Auteurs: Vandeweghe, Evert