Sociale woonwijk De Drie Hofsteden

Beschrijving

Tussen 1962 en 1973 realiseerde de Kortrijkse sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woning de wijk Drie Hofsteden, een verwijzing naar de drie hoeves die vroeger in dit gebied stonden. De eerste bouwfasen van de wijk (1962-1964) bestonden uit 262 standaard gezins- en bejaardenwoningen (tussen de Seringenlaan, de A. De Taeyelaan, de Cederlaan en de Cypreslaan). Ten westen daarvan werden tussen 1968 en 1973 twee meergezinswoningen opgetrokken van respectievelijk 122 en 108 appartementen aan de Volksvertegenwoordiger De Jaegerelaan, rechtover het Gebroeders van Raemdonckpark. Architecten waren Jos Demeyere, R. Clarysse en L. (Luc) Allaert. Deze meergezinswoningen kunnen gezien worden als een late (maar voor Kortrijk allereerste) toepassing van hoogbouw in het groen, onder andere geïnspireerd op de Watersportbaan te Gent.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam KORTRIJK_DRIEHOFSTEDEN_3230.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 3230, Kortrijk, De Drie Hofsteden.
  • S.N. 1997: Monografieën erkende bouwmaatschappijen, in: S.N., Bouwstenen van sociaal woonbeleid ’45-‘95. De VHM bekijkt 50 jaar volkshuisvesting in Vlaanderen. Deel 2, Brussel, 121.
  • VAN HERCK K. 2012: Wonen in een park: sociale woningbouw in de golden sixties, in: DE BONDT Y. & STRAUVEN F. (ed.), Architectuur in de golden sixties. De Turnhoutse School, Tielt, 229-244.
  • VAN HERCK K. & THEUNIS K. 2010: Nieuwe woonwijken en de verstedelijking van het platteland, in: Metamorfosen. Een ruimtelijke biografie van de regio Kortrijk, Brussel, 179-182.

Auteurs: Vandeweghe, Evert