Geografisch thema

Sociale woonwijk Spreeuwenberg

ID
16988
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16988

Beschrijving

De sociale woonwijk Spreeuwenberg werd grotendeels tussen 1976 en 1985 bebouwd met ruim honderd sociale woningen naar ontwerp van architect Raymond Huyghebaert, in opdracht van de sociale huisvestingsmaatschappij Interbrugse Maatschappij voor Huisvesting. Tussen 1991 en 2005 voegde ze hier nog een twintigtal woningen aan toe. De oudste bouwfase (een meergezinswoningbouw met 25 appartementen) werd vanaf 1979 gehuurd door het OCMW van Zedelgem en voor eigen rekening uitgebaat als serviceflats onder de naam "Maartenshove". Daarnaast bestaat de wijk uit zowel koop- als huurwoningen, en ook 22 bejaardenbungalows (1978).

Qua aanleg is de wijk Spreeuwenberg een standaard verkaveling, de architecturale vormgeving is typisch voor het oeuvre van Raymond Huyghebaert die gelijkaardige sociale woningen optrok in Brugge (wijk Stokvelde) en Halle (wijk Windmoleken): geclusterde bejaardenbungalows met plat dak en buitenkamers, eengezinswoningen met asymmetrische zadeldaken, en trapsgewijs terugspringende middelhoogbouw.

Deze wijk werd binnen de thematische inventarisatie van het sociale woningbouwpatrimonium niet geselecteerd als bouwkundig erfgoed omwille van onvoldoende erfgoedwaarde op Vlaams niveau.

  • Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam LOPPEM_SPREEUWENBERG_3100.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Bouw- en renovatieplannen, 269.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 3100, Zedelgem, Ieperweg.
  • S.N. s.d. (1981): S.M. Interbrugse maatschappij voor de huisvesting. 25 jaar werking. 3.100 woningen gebouwd, Brugge, s.p.

Auteurs: Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sociale woonwijk Spreeuwenberg [online], https://id.erfgoed.net/themas/16988 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.