Sociale woonwijk Artoishoek

Beschrijving

Tussen 1956 en 1961 bouwde de sociale huisvestingsmaatschappij Volksbelang in twee fasen een wijk van 86 woningen aan de Artoisstraat, Goudbergstraat, Monseigneur Deneckerestraat en Pastoor Van Lerberghestraat, waarschijnlijk naar ontwerp van Jos Tyberghien.

Goed bewaarde typewijk bestaande uit gekoppelde gezinswoningen van twee bouwlagen met gele bakstenen lijstgevels onder rode pannen zadel- of schilddaken, en met wit schrijnwerk. Decoratie en variatie worden bekomen door rode bakstenen of hardstenen plint en door de deuromlijstingen (bijvoorbeeld in zwarte baksteen).

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam WEVELGEM_MGRDENECKERESTR_3431.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 3431, Wevelgem, Artoishoek.
  • Vansteenkiste J. 1959: De volkswoningen en hun bewoners, Roeselare, 136-148.

Auteurs: Vandeweghe, Evert