Geografisch thema

Sociale woonwijk Groene Meersen

ID: 16998   URI: https://id.erfgoed.net/themas/16998

Beschrijving

In 1970-1972 realiseerde de sociale huisvestingsmaatschappij Interbrugse Maatschappij voor de Huisvesting in twee fasen een honderdtal gezinswoningen aan de Azalealaan, Dahlialaan, Hyacintenlaan, Jasmijnlaan, Mimosalaan, Rusthuislaan, Stadionlaan en Tulpenlaan. In 1982 vulde ze dit aan met 23 geschakelde bungalows aan de Azalealaan, Hyacintenlaan en Stadionlaan en in 1981 met een appartementencomplex voor bejaarden aan de Rusthuislaan, naar ontwerp van architect Eugène Vanassche. Vanaf 1996 installeerde het O.C.M.W. van Zedelgem er het Dienstencentrum "DE VARENS".

De sociale woningen zijn eerder standaard eenheidsbebouwing met voortuinen, onder meer bestaande uit bakstenen koppelwoningen van twee bouwlagen onder platte of zadeldaken en met garages, afgewisseld met lage woningen. Het appartementsgebouw daarentegen is een vrij uitzonderlijk voorbeeld van gestapelde terrasappartementen.

Deze wijk werd binnen de thematische inventarisatie van het sociale woningbouwpatrimonium niet geselecteerd als bouwkundig erfgoed omwille van onvoldoende erfgoedwaarde op Vlaams niveau.

  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 3100, Zedelgem, Groene Meersen.
  • MOERMAN K. 1983: Vier architecten te Brugge, Charles Vermeersch, Philip Cardinael – Luc Laloo, Eugène Vanassche, Erik Van Biervliet, Tielt, 66.

Bron     : -
Auteurs :  Vandeweghe, Evert
Datum  : 2016


Relaties