Sociale woonwijk Meibosstraat

Beschrijving

Kleinschalige verkaveling van de in 1921 opgerichte sociale huisvestingsmaatschappij Geluk in Ons Huis uit Baasrode (in 2000 opgeslorpt door Volkswelzijn), bestaande uit 26 woningen uit 1981 en 28 woningen en appartementen uit 1984, naar ontwerp van architect Jean-Pierre Carels. De verschillende woningtypes (bungalows, eengezinswoningen en appartementen) kregen een homogene, karakteristieke gevelarchitectuur van verticale bakstenen vlakken, betonnen horizontale vlakken, donkerbruin schrijnwerk en bleke gevelpanelen. De appartementsgebouwen (nummer 62-96) werden in 2013-2014 ingrijpend verbouwd.

Deze wijk werd binnen de thematische inventarisatie van het sociale woningbouwpatrimonium niet geselecteerd als bouwkundig erfgoed omwille van de zware aantasting van de erfgoedwaarde.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam BAASR_BROEKKOUTER_4290.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 4290, Dendermonde, Broekkouter.
  • Dendermonde Stadsarchief, Archieffonds gemeentehuis Dendermonde, bouwdossier 1976/52 en 1975 (Meibosstraat).
  • DELANNOYE C. en VERHEYDEN C. 2015: Oefening sociale woningbouw: Wijk Broekkouter, onuitgegeven oefening Universiteit Gent, Vakgroep Kunstwetenschappen.

Auteurs: Vandeweghe, Evert