Teksten van Sociaal appartementsgebouw van 1912

Appartementsgebouw Zonnebloemstraat ()

Gebouw met vierentwintig appartementen, gebouwd in opdracht van de Gentsche Maatschappij der Werkerswoningen (sinds 1958 Gentse Maatschappij voor de Huisvesting) naar ontwerp van stadsarchitect Charles van Rysselberghe (aannemer Van Herrewege - De Wilde) in 1912. Het is qua gevelarchitectuur identiek aan het appartementsgebouw aan de Biezenstuk en Rooigemlaan maar heeft - in tegenstelling tot dit gebouw - een eerder traditionele inplanting (zonder publiek binnengebied).

Dit gebouw werd binnen de thematische inventarisatie van het sociale woningbouwpatrimonium niet geselecteerd als bouwkundig erfgoed omwille van onvoldoende erfgoedwaarde op Vlaams niveau.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam GENT_ZONNEBLOEM_4150.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.

Auteurs:  Lanclus, Kathleen; Vandeweghe, Evert

Zonnebloemstraat ()

Markerende gevelwand nummer 12-58 (vierentwintig appartementen), gebouwd in opdracht van de "Gentsche Maatschappij der Werkerswoningen" naar ontwerp van stadsarchitect K. van Rysselberghe (aannemer Van Herrewege - De Wilde) in 1912 en identiek aan de huizenrij Rooigemlaan nummer 350-378 en Biezenstuk.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.
Auteurs:  Lanclus, Kathleen