Geografisch thema

Sociale woningen van 1951

ID
17028
URI
https://id.erfgoed.net/themas/17028

Beschrijving

Typische naoorlogse rij van 52 woningen, in 1951 gebouwd door de sociale huisvestingsmaatschappij Mijn Huis naar ontwerp van architect André Vlieghe, bestaande uit acht zeswoonsten en één vierwoonst. Woningen met twee traveeën en twee bouwlagen en een rode bakstenen lijstgevel (verlevendigd met plint en deuromlijsting in donkere baksteen) onder een rood pannen zadeldak (schilddak op de hoeken). Andere typerende kenmerken voor dergelijke woningen zijn het witte schrijnwerk (grotendeels vernieuwd), het smeedwerk voor het WC-raampje en de voortuintjes die afgeboord worden met lage bakstenen muurtjes en hagen.

Deze rij werd binnen de thematische inventarisatie van het sociale woningbouwpatrimonium niet geselecteerd als bouwkundig erfgoed omwille van onvoldoende erfgoedwaarde op Vlaams niveau.

  • Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam DEERLIJK_WAREGEMSTR_3140.
  • DE VRIENDT F. & MARYNISSEN C. 2015: Oefening sociale woningbouw: Waregemstraat te Deerlijk, onuitgegeven oefening Universiteit Gent, Vakgroep Kunstwetenschappen.

Auteurs: Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sociale woningen van 1951 [online], https://id.erfgoed.net/themas/17028 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.