Kuttekovenstraat

Beschrijving

De Kuttekovenstraat vormt de historische verbinding tussen het gehucht Graeth en de dorpskern van Kuttekoven. De straat ontwikkelt zich vanaf Graeth tot holle weg, slingert zich omheen de heuvel met de Sint-Jan-de-Doperkerk, en loopt daar verder, links langsheen een talud. De straat loopt langs de hoeve Pexters, een semi-gesloten hoeve met 17de-eeuwse kern, de neoclassicistische parochiekerk met romaanse toren en de pastorie net ten zuiden van de oude spoorwegbedding. De wijde omgeving is als weiland en boomgaard in gebruik. Sinds de optekening van de Ferrariskaart (1771-1777) bleven de terreinkarakteristieken in grote trekken behouden.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DL002258, Aspecten van Kuttekoven (DEFRESNE S., DE MAEGHT C., SCHLUSMANS, F. Schlusmans, 2003).