Overijsesteenweg

Beschrijving

De Overijsesteenweg vertrekt vanaf de Felix Sohiestraat in het centrum, en gaat via een bochtig verloop in oostelijke richting naar het einde van de Albert Biesmanslaan waar hij een deel wordt van de drukke transitweg richting Overijse. Eertijds samen met de Groenendaalsesteenweg de belangrijkste transitweg van Overijse naar Groenendaal. Door de aanleg van de Albert Biesmanslaan en de J.B. Charlierlaan tijdens het interbellum, werd de doorgangsfunctie ter hoogte van Hoeilaart-centrum opgeheven.

Het eerste deel vertoont een overwegend heterogene lintbebouwing, meermaals verbroken hetzij voor vrijstaande serristenvilla's, hetzij voor recente centrumappartementen. Het tweede deel is vrijwel onbebouwd met uitzondering van enkele vrijstaande woningen en een pompstation van de Watergroep aan de noordzijde; aan de zuidzijde en nabij de grens met Overijse liggen bedrijfsgebouwen. Het huidige Citybel (nummer 74) is gegroeid uit de gieterijen Desbeck; de gieterij ontstond als een indirect gevolg van de ontwikkeling van de druiventeelt waar ijzerstructuren werden gebruikt voor de bouw van serres. Ernest Desbeck kocht in 1908 hier een terrein en liet er een kleine gieterij oprichten; de gieterij kende een voorspoedige ontwikkeling en raakte snel bekend onder meer met haar riooldeksels 'Fonderies E. Desbeck – Hoeilaart'. De gieterij beschikte trouwens over een privéaansluiting op de tramlijn Groenendaal-Overijse. Op nummer 72 ligt een eenvoudige bungalow uit het interbellum, kadastraal geregistreerd als 'nieuw gebouw' in 1935, in opdracht van Pierre-Jean Vanden Brande-Desbeck, bediende, vermoedelijk dus een verwante van de aanpalende ijzergieterij.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1935/35.