Tenboslaan

Beschrijving

Gelegen in het zuidoostelijke deel van de gemeente in de gelijknamige wijk Ten Bos; tot het einde van de 19de eeuw ging het om een schaars bebouwde straat in een landelijke omgeving; op de topografische kaart van 1924 zijn er al een aantal concentraties van serres waarneembaar.

Tot vandaag bleven ook hier serristenwoningen en -villa's bewaard. De nummers 29, geregistreerd in 1911, 72 uit dezelfde periode en nummer 46, geregistreerd in 1913, zijn voorbeelden van eenvoudige serristenwoningen uit de eerste bloeiperiode van de druiventeelt. Hun uitzicht sluit aan bij het type van de doorsnee-dorpswoningen uit die periode, de nummers 29 en 72 met de typisch aflijnende rondboogfries, het nummer 46 met sierlijke kroonlijst. De eenvoudige, modernistische villa nummer 15 werd kadastraal geregistreerd als 'nieuwe opbouw' in 1943 in opdracht van Ernest-Felix Derom Peeters, druivenkweker. De nummers 31-73 zijn arbeiderswoningen gebouwd in opdracht van de lokale huisvestingsmaatschappij naar een ontwerp van Charles Mariën; de meeste woningen zijn evenwel sterk aangepast.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1911/5 (nummer 29), 1913/7 (nummer 46), 1943/5 (nummer 15).
  • VERHAEGEN C. 2011: Syllabus: Serristenvilla's te Hoeilaart. Een eigenzinnig overzicht van de geschiedenis van de serristenvilla's te Hoeilaart. Reflectie 30 jaar na eerste onderzoek, Hoeilaart.