Geografisch thema

Duboislaan

ID
17115
URI
https://id.erfgoed.net/themas/17115

Beschrijving

Drukke laan in het noordwesten van de gemeente; ze vertrekt aan de Leopold II-laan (kruispunt met de Grote Ring rond Brussel) en doorkruist vervolgens het Zoniënwoud, bij aanvang in westelijke en vervolgens in noordwestelijke richting. De laan is genoemd naar Alexandre Dubois, de eerste directeur-generaal van de Administratie van Waters en Bossen, die de aanzet heeft gegeven tot de oprichting van het Arboretum van Groenendaal in het Zoniënwoud.

Bij het begin rechts ligt de Priorijhoeve met ten westen ervan het genoemde arboretum; ten zuiden van de laan ligt een reeks van vier historische vijvers met ertussenin de overblijfselen van de Priorij van Groenendaal. De vijvers werden gebruikt door de kloosterlingen om het klooster van vis te voorzien.

Het monument ter ere van Alexandre Dubois (1843-1908) dateert van 1909 en is gelegen in het arboretum; het betreft een menhir naar ontwerp van de Hoeilaartse kunstschilder Richard Viandier (1858-1949) met opschrift 'A Alexandre Dubois Directeur Général des Eaux & Forets 1843-1908'.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • ERKENS M. 1988: Kunstschilders te Hoeilaart rond 1900: Richard Viandier, Zoniën 12, speciaal nummer, 101-109.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Priorij van Groenendaal

  • Omvat
    Priorijhoeve met bakhuis

  • Omvat
    Proefstation Waters en Bossen

  • Omvat
    Ruusbroecbank

  • Omvat
    Sint-Corneliuskapel geflankeerd door linden met boomkapellen

  • Is deel van
    Hoeilaart


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duboislaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/17115 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.