Jan van Ruusbroecpark

Beschrijving

Het huidige Jan van Ruusbroecpark was in oorsprong het park van Kasteel de Man d’Attenrode, gebouwd in 1858. Het kasteel werd in 1919 samen met het park en de kasteelhoeve aangekocht door de gemeente. Het kasteel en de hoeve werden ingericht als gemeentehuis en onderkomen voor diverse gemeentelijke diensten; het park werd ingericht als openbaar park.

Het monument voor de 16 gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog dat voorheen op het Gemeenteplein stond, staat sedert het begin van de jaren 1950 opgesteld aan de noordzijde van het kasteel. Het werd ontworpen door de Hoeilaartse kunstenaar Richard Viandier (1858-1949) en ingehuldigd op 25 juli 1920. Het bestaat uit een blauwe-hardstenen pijler op een sokkel van imitatierots. Naderhand werd dit gedenkteken aan weerszijden uitgebreid met een vleugelstuk met een hardstenen plaat waarop de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog worden vermeld; een afzonderlijk aangebracht plaatje vermeld Arnold Paumen (1929-1953), gesneuveld in de Koreaoorlog.

In het park bevinden zich waardevolle bomen, onder meer een meer dan 100 jaar oude plataan voor het gemeentehuis en een enorme tulpenboom.

Verspreid over het park staan ook diverse sculpturen waaronder een kopie van de Romeinse votiefsteen uit de 2de eeuw die gevonden werd bij de afbraak van de oude Sint-Clemenskerk in 1870; de originele steen wordt bewaard in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (Brussel). De kopie, geplaatst in 2003, is van de hand van Luc Cauwenberghs, beeldhouwer uit Tervuren. Voorts nog: de Planeet Mars: Muco en strijdbaarheid, Tim Roosen, 2004; Druiventros, Thierry Verhelle, 1990, zie signatuur, en hetzelfde jaar geplaatst naar aanleiding van 125 jaar druiventeelt; Lichtvolume, Vincent Strebell, 2006, zie signatuur, geplaatst in 2010; hardstenen sokkel van het Jan van Ruusbroecbeeld dat momenteel in het gemeentehuis wordt bewaard, Rik Van Schil, geplaatst in 1999 naar aanleiding van 125 jaar Sint-Clemenskerk; eerlang wordt hier een kopie geplaatst.

• DEWIT R. & VAN LOON R. s.d.: Hoeilaart mijn dorpje vroeger en nu, Hoeilaart, 13.
  • ERKENS M. 1988: Kunstschilders te Hoeilaart rond 1900: Richard Viandier, Zoniën 12, speciaal nummer, 101-109.