Felix Sohiestraat

Beschrijving

Deze straat gelegen in het centrum van Hoeilaart ten noordoosten van het Gemeenteplein vormde in oorsprong het begin van de Overijsesteenweg maar werd na de Tweede Wereldoorlog afgesplitst en vernoemd naar Felix Sohie, de grondlegger van de commerciële druiventeelt onder glas in Hoeilaart en omgeving, zie ook gemeente-inleiding. Zijn geboorteplaats bevindt zich op nummer 15. Hij werd er geboren in 1841; hij overleed in Hoeilaart in 1929. Een gedenkplaat van 1949 met een bronzen medaillon tegen de gevel refereert hieraan; het is een werk van Raymond De Gryse, zie signatuur in medaillon. De huidige woning werd in 1859 kadastraal geregistreerd als 'reconstruction totale' in opdracht van Winandus Sohie, landbouwer, in 1902 gevolgd door 'vente et reconstruction partielle' in opdracht van Henri Stas-Sterckx, schoenmaker. Naar verluidt bleven in de achtergevel gevelstenen bewaard die verwijzen naar het bouwjaar 1858 en de familie Sohie.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1859/115, 1902/48.
  • DHONDT B. 1987: Nieuwe straatnamen in Hoeilaart na Wereldoorlog II, Zoniën 23.1, 19-26.
  • Informatie verkregen van M. Erkens (4 september 2017).