Vlaanderveldlaan

Beschrijving

Een van de oudste wegen van Hoeilaart. Op de Poppkaart van halverwege de 19de eeuw al aangeduid als 'Vlaender straet', maar in de volksmond nog altijd de 'Dreef'. Op de Ferrariskaart van 1770-1778 wordt het eerste deel van de straat inderdaad aangeduid als een korte dreef die vertrekt ter hoogte van het kasteeldomein en een eind voorbij de Begonialaan overgaat in het Zoniënwoud dat zich toen nog tot hier uitstrekte. Het was in oorsprong de hoofdweg naar het kasteel van de heren van Hoeilaart. In 1854 werd de straat voor het eerst gekasseid. Vandaag zijn er langs deze weg tal van serristenwoningen bewaard.

• DEWIT R. & VAN LOON R. s.d.: Hoeilaart mijn dorpje vroeger en nu, Hoeilaart, 88.