Jos. Kumpsstraat

Beschrijving

Straat lopend vanaf de Hoeilaartsesteenweg in noordoostelijke richting. De straat vormt tevens de grens met Hoeilaart. De naam verwijst naar de uit Hoeilaart afkomstige Jean Joseph Kumps, gestorven tijdens de Eerste Wereldoorlog in Ramskapelle. Op de hoek met de Hoeilaartsesteenweg, in het gehucht Bakenbosch, staat een grensboom die verwijst naar de grens met Hoeilaart en Terhulpen Langs de baan nog resten van de oude 19de-eeuwse agrarische bebouwing, bijvoorbeeld nummer 92. In de straat lagen er verschillende serristenbedrijven voor de teelt van druiven (zie Overijse). Hiervan zijn nog sporen zichtbaar onder de vorm van serristenwoningen uit het interbellum, bijvoorbeeld nummer 122 (kadastraal geregistreerd in 1927 samen met drie "broeikassen"). Achter nummer 114 staan twee ronde serres met houten gebint (eveneens kadastraal geregistreerd in 1927). Dit type serres wordt zeldzaam.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling VI (Overijse), 1927/14.

Auteurs: Verwinnen, Katrien