Jan Baptist Denayerstraat

Beschrijving

Voorheen Windmolenstraat naar de aanwezigheid van de stenen windmolen van Petrus Vandervaeren in deze straat. Huidige benaming naar Jan Baptist Denayer, op 15/12/1915 in de leeftijd van 25 jaar overleden aan tuberculose in krijgsgevangenschap. Zeker tot het einde van de 19de eeuw was deze straat, met uitzondering van het begin, een voetweg die de verbinding vormde tussen de Waversesteenweg en de Tenboslaan, zie topografische kaart van 1891.

Voortgaande op de Poppkaart lag de windmolen op het perceel achter de huidige nummers 10-12. Het betrof een bovenkruier opgericht in 1841 door Petrus Vandervaeren. De molen werd afgebroken na de Eerste Wereldoorlog; de molenaarswoning bleef, zij het in aangepaste toestand, bewaard op het huidige nummer 12.

• VAN ORSHOVEN A. 2003: 500 jaar Vandervaerens in Hoeilaart, Bijdrage XXIV tot de geschiedenis van IJse-, Lane- en Dijleland, Hoeilaart, 73.