Geografisch thema

Donderveldstraat

ID
17129
URI
https://id.erfgoed.net/themas/17129

Beschrijving

Deel van de al op de Ferrariskaart aangeduide verbindingsweg tussen de gehuchten Sollenberg, Kesterbeek en verder naar Alsemberg. Gelegen in het zuidoosten van de gemeente op de noordelijke flank van de Molenbeek en gekruist door de Kesterbeek. Net boven de Kesterbeek bevindt zich een concentratie aan historische gebouwen, aangevuld met 20ste-eeuwse panden.

Enkele opvallende hoeves uit de 19de eeuw als nummer 33, de Hoeve Cuvry (nummer 32) en een vakwerkhoeve (nummer 93). Op nummer 80-82 twee bakstenen arbeidershuizen van drie traveeën en twee bouwlagen. De rechtse is gedateerd 1889. De voordeuren werden gedicht en de vensters aangepast. In het rechter pand een kleine gevelniskapel.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijk Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770 – 1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve Cuvry en kapel

  • Omvat
    Lemen hoeve

  • Is deel van
    Lot


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Donderveldstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/17129 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.