Kesterbeeklaan

Beschrijving

Deel van de aloude verbindingsweg die reeds ingetekend staat op de Ferrariskaart, tussen de gehuchten Neerdorp (Huizingen), Sollemberg en verder naar Beersel. De weg loopt parallel aan de Kesterbeek in het zuiden van de gemeente. Bij de aanleg van de R0 (1956-1978) werd het oude tracé doorgesneden en een nieuwe verbinding werd aangelegd.

Langs de weg is Stekerij Van Roy gelegen. Verder vooral rijwoningen van twee bouwlagen onder een zadeldak. Op nummer 154 een bakstenen dubbelhuis uit de eerste helft van de 20ste eeuw. De grote poort wijst ongetwijfeld op een bedrijfsfunctie.

In de voortuin van het pand nummer 28 werden twee historische kapellen heropgebouwd. De Sint-Franciscuskapel werd opgetrokken uit gerecupereerde bak- en zandsteen in 1963, naar verluidt volgens een oud model. Op de sokkel van de staakkapel staat het opschrift SINT FRANCISCUS/ VAN ASSISI/ ZEGENT DE DIEREN/ ZIJN BROEDERS en de afbeelding van een vogel. In de kapel een modern houten gepolychromeerd beeld uit 1975 voorstellende de Heilige Franciscus door Frederik De Wilde. Ernaast staat de natuurstenen Sint-Rochuskapel uit 1712. De kapel zou oorspronkelijk in Waterloo hebben gestaan waar ze bij wegenwerken en door aangelanden in 1960 zwaar beschadigd werd. Frederic De Wilde bracht de gebroken 'Chapelle de la Chaussée Bara' over naar Beersel. De kapel bestaat uit een in en uitzwenkende sokkel met voluten. Er bovenop een kapel met koepeldak en een nieuw bekronend kruis. Een smeedijzeren hekje sluit de beeldnis af. In de kapel staat een modern beeld van de Heilige Rochus van de hand van Frederik De Wilde. In de sokkel staat R.F. NOEL 1912 wat wellicht wijst op een oudere restauratie.

• Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijk Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770 – 1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • DENAYER L., WAUTERS A., COUDRON H. & DEKEMPENEER M. 2015: De kapellen van Lot, bestaande en verdwenen, En het dorp zal duren … 17.67, 57-62.

Auteurs: Mertens, Joeri