Alsembergsteenweg

Beschrijving

De Alsembergsteenweg met zijn rechtlijnig tracé ten noorden van de dorpskern van Alsemberg en ten oosten van de dorpskern van Beersel is ontstaan tussen 1712 (Frickx-kaart) en 1771 (Ferrariskaart) en verbindt in oorsprong Brussel via Sint-Gillis met Alsemberg. Vermoedelijk werd de steenweg tijdens het Hollandse bewind (1815-1830) doorgetrokken naar Braine l’Alleud.

De steenweg kenmerkt zich door een landelijke context met enkele hoeves, het kasteeldomein Rodenbosch, het Dwersboskasteel en vrijstaande woningen in riante tuinen uit de 20ste en 21ste eeuw, zoals de witgepleisterde modernistische woning met afgeronde uiteinden en overstekende kroonlijst op nummer 1117, opgetrokken door Robert De Schepper-Decan omstreeks 1938 (kadastrale registratie). Een opmerkelijk gebouw is de voormalige Sint-Agneskapel uit de tweede helft 20ste eeuw. Langsheen de straat werd de begraafplaats van de Brusselse gemeente Vorst opgericht.

• Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers B80/1993 (nummer 1117).
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1938/29 (nummer 1117).
  • Carte des Pays-Bas, Fricx, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1712.
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijk Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770 – 1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Auteurs: Mertens, Joeri