Vanderveldenlaan

Beschrijving

Verbindingsweg tussen het centrum van Alsemberg en het oostelijk gelegen Sint-Genesius-Rode. De straat heeft een recht tracé en is gelegen op de zuidelijke oever van de Molenbeek. Op de 19de-eeuwse Poppkaart is de straat nog onbebouwd en wordt ze aangeduid als 'Kerk weg'. De beek werd bij de verkaveling van de straat (noordelijke beekoever) aan het begin van de 20ste eeuw door de aanpalenden stelselmatig overwelfd. De hoeken van de straat worden gemarkeerd door verschillende cafés annex woonhuizen zoals De Zwaan, De Hoorn en het nummer 68-72 dat het einde van de straat aansluitend bij Sint-Genesius-Rode markeert. Het is een sober bakstenen gebouw uit 1904 en 1905 met karakteristieke afgeschuinde hoek.

De lintbebouwing aan de zuidzijde van de straat biedt een beeld van de doorsnee-architectuur van de late 19de eeuw tot het midden van de 20ste-eeuw: burgerhuizen met gepleisterde gevels (nummers 36-44, 56), bakstenen gevels met neotraditionele inslag en architecturale elementen geaccentueerd in geglazuurde baksteen (nummers 13, 32, 70-72) en interbellumwoningen (nummer 34). Aan de noordzijde staan opvallend veel vrijstaande woningen in omringende tuinen. Het oudste gebouw is het burgerhuis op nummer 13 uit het begin van de 20ste eeuw en verder in de straat verschillende naoorlogse woningen waaronder de nummers 1-3 uit 1951 met een gevel in cimorné.

• Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers B2003/1950 (nummers 1-3).
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1951/8 (1-3), 1908/2 (14), 1907/2 (32), 1878/2 (34-38), 1899/1 (40), 1914/5 (44) en 1884/3 (56), 1904/2 en 1906/8 (nummers 68-72).
  • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven in 1842-1879, schaal: 1:5000.

Auteurs: Mertens, Joeri