Geografisch thema

Dachelenbergstraat

ID
17150
URI
https://id.erfgoed.net/themas/17150

Beschrijving

De Dachelenbergstraat is een aloude gebogen ontsluitingsweg, in het noorden van de gemeente die reeds ingetekend staat op de Ferrariskaart. Het tweede deel dat parallel met de Zenne richting Drogenbos loopt ontsloot in oorsprong de landerijen op de zuidelijke flank van de Zennevallei. Ter hoogte van de kruising met de Constant Bauneweg splitst de weg zich in de Dachelenbergstraat en de Kleine Dachelenbergstraat. Beide straten omsloten, conform de Ferrariskaart, samen een bosje. Op de Popp-kaart is het nog een spaarzaam bebouwde straat.

Ten westen van de Dachelenbergstraat ligt het park Frankveld en wijken die verkaveld en bebouwd werden in de late 20ste eeuw. De rest van de straat vertoont een doorsneebebouwing uit de 19de en 20ste eeuw; tot de oudste panden behoren het bakstenen boerenburgerhuis (nummer 49) met fraai uitgewerkte kroonlijst en arbeiderswoningen (nummers 81, 99), soms met gevelbanden van geglazuurde baksteen, bovendorpels op de benedenverdieping en segmentboogvormige vensters op de bovenverdieping. Verderop richting Drogenbos wordt de bebouwing gekenmerkt door appartementsgebouwen en bel-etagewoningen van drie bouwlagen.

  • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven in 1842-1879, schaal 1:5000.
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijk Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770 – 1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Cottagevilla

  • Omvat
    Fabriek Verdroncken-De Cuyper met directeurswoning

  • Omvat
    Hoekhuis

  • Is deel van
    Beersel


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dachelenbergstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/17150 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.