Grote Baan

Beschrijving

De Grote Baan gelegen op de oostelijke heuvelrug boven Beersel vormt een onderdeel van de verbindingsweg Brussel-Ukkel-Beersel-Halle en werd reeds ingetekend op de Ferrariskaart. In Beersel bestaat de route vandaag uit de Grote Baan, de Stoofstraat, de Laarheidestraat en Sollenberg.

Hier en daar is de omgeving nog steeds een vrij open landbouwgebied met verscheidene in oorsprong agrarische gebouwen. Op nummer 31 een woonstalhuisje van twee traveeën uit 1868 en op nummer 137 het bakstenen woonhuis Mommaerts-Alexander uit 1912 met typische gevelafwerking voor de streek en achterin gelegen nijverheidsgebouwen. De bebouwing van na de Eerste Wereldoorlog wordt gekenmerkt door viergevelwoningen in riante tuinen (nummer 106, interbellumvilla met toren, in de jaren 1960 uitgebreid).

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1865/37 en 1868/15 (nummer 31), 1912/15 (nummer 137).
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijk Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770 – 1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Auteurs: Mertens, Joeri